[...] to skrupulatnie oblicz kalorie, których dostarczasz, nie koloryzuj ilości godzin spędzanych na sali treningowej czy w terenie i wykonaj, choć podstawowe badania hormonalne (glukoza na czczo, insulina na czczo, estrogeny: estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, wolne hormony tarczycy, TSH; u mężczyzn dodatkowo testosteron). Referencje, [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Jest to kolejne zagadnienie, na którego temat można napisać kilkudziesięciostronicową pracę i nadal nie doszlibyśmy do ostatecznego rozwiązania. Dlaczego? Bo ludzie się różnią. Zacznę od anegdoty. Na przykład: Poniedziałek: biceps + triceps Wtorek: nogi Środa: klatka piersiowa Czwartek: grzbiet Piątek: wolne Sobota: m. naramienne Niedziela: wolne [...]
[...] tym omlet, mięso z ryżem, makaron z sosem, sałatka z rybami, pomidorem i awokado, czy sałatka z kurczakiem i warzywami nie przyswoją się w ciągu 1 godziny. Zwykła, czysta glukoza w dawce 50 g podwyższa stężenie cukru we krwi nawet na kilka godzin. Szczytową reakcję obserwuje się po ~60 minutach. Jajka potrafią angażować ustrój przez wiele [...]
[...] składu aminokwasów, a smak gainera będzie mniej przyjemny. Węglowodany z kolei głównie podzielone są ze względu na procentowy udział takich frakcji, jak maltodekstryny, glukoza, dekstroza czy bardziej złożonych składników, jak hydrolizaty skrobiowe i pszeniczne. Uwaga: nie mylić słabszych białek pszenicznych z wartościową skrobią [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
[...] włókna powolne, wytrzymałościowe, uczy organizm korzystania z tłuszczów (WKT, FFA), których nie wykorzystujesz w treningu siłowym (tam źródłami są: ATP, fosfokreatyna, glukoza w postaci glikogenu we krwi i w mięśniach itd.). Ponadto układ nerwowy kompletnie inaczej zarządza pracą niskiej intensywności, a inaczej przysiadami z ciężarem [...]
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
Na początku chciałbym określić podstawowe pojęcia związane z terminem: „wytrzymałość”. Istnieje cała grupa kompletnie różnych treningów, w których jako cel podaje się poprawę wytrzymałości. Bez zrozumienia, o czym mówimy, przechodzenie do szczegółów dotyczących planu treningowego jest bezcelowe. Trening ACT – przykładowy schemat Przysiady ze [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
Tytułowe zagadnienie wzbudza tyle emocji, iż znani dawniej, profesjonalni kulturyści obrzucają się nawzajem wyzwiskami. Niedawno w serwisie Youtube wybuchła burza. Greg Doucette ostro starł się z Lee Priestem. Priest twierdzi, iż Doucette nazwał go idiotą. W rzeczywistości Doucette nazwał Priesta „genetycznym fenomenem” i powiedział, iż „jest on [...]
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
Arnold Schwarzenegger mimo upływu lat budzi kontrowersje i wiele emocji. Głośno było, gdy Phil Heath skrytykował Schwarzeneggera, iż „miał nogi, jak kurczak”. Cóż, Heath zareagował tak emocjonalnie po części w odwecie na wypowiedzi Arnolda o „przerośniętych, niesymetrycznych, nieestetycznych współczesnych kulturystach”. Pompa - zahamowanie [...]
Niedawno oglądałem film na kanale Youtube pewnej czołowej, polskiej dietetyczki. Twierdziła ona, iż należy unikać białka przed snem, gdyż powoduje ono wyrzut insuliny. Wg I. Wierzbickiej: „Jeśli insulina podniesie się na całą noc, to zostanie zablokowany hormon glukagon”. Zgadza się, epinefryna jest jednym z głównych aktywatorów [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]